WieWatWaar

WAT IS ZENDO ARNHEM ?

In 2005 zijn we in Arnhem gestart vanuit de boeddhistische traditie die op de Noorder Poort gevestigd is, het Zen-instituut dat geleid wordt door twee Zenmeesters Jiun Hogen, Roshi en Tetsue Roshi – zie www.zenleven.nl voor meer informatie over de Noorderpoort.

De vorm van beoefening van onder andere het mediteren, reciteren en thee schenken komt voort uit deze traditie. Dit betekent tevens dat bij Zendo Arnhem de cursussen worden gegeven zonder winstoogmerk, dus de prijzen zijn relatief laag.

WAAR IS ZENDO ARNHEM ?

Het adres is:

SINT MARTEN 83
6821 BT Arnhem

De zendo ligt in het straatje in de gelijknamige wijk Sint Marten te Arnhem. Sint Marten ligt tussen het Musis Sacrumplein in het centrum van Arnhem en Park Sonsbeek. Het straatje loopt parallel aan de Apeldoornseweg. Vanuit het centrum komend, vind je Zendo Arnhem kort na het viaduct in de tweede zijstraat aan de rechterkant.

Met de auto is Sint Marten vanwege eenrichtingsverkeer alléén te bereiken vanuit de Jacob Cremerstraat. Daarbij is het belangrijk om onmiddellijk voorbij Café Nescio de hoek om te gaan en de Wiltstraat in te rijden. Deze loopt vanzelf over in de korte, smalle straat Sint Marten.

Voor wie met het openbaar vervoer komt is het Velperplein de dichtstbijzijnde halteplaats, vandaaruit is het hooguit 5 minuten lopen.

Grotere kaart weergeven

WIE ZIJN DE BEGELEIDERS BIJ ZEN ARNHEM

WIEN VENHUIZEN

De reguliere cursus staat onder leiding van Wien Venhuizen. Ze studeerde af als dramadocent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, heeft les gegeven op de Theaterschool Amsterdam, vormingscentra en andere scholen. In haar vrije tijd is ze o.a. verknocht aan poezie, literatuur en tekstschrijven.

In 1982 begon ze in Amsterdam aan haar Zenstudie bij diverse leraren en maakte in 1988 kennis met Zenmeester Gesshin Prabhasa Dharma, oprichter van het International Zen Institute of America and Europe (IZIAE). Deze kennismaking was het einde van haar zoektocht naar een leraar. In dit einde zat een nieuw begin.

Wien heeft een aantal jaren in Amsterdam en op de Tiltenberg te Vogelenzang meditatiegroepen en Zen weekends begeleid. Haar Zenstudie zet ze voort bij Jiun Hogen Roshi, spiritueel leider van Zen centrum Noorder Poort te Wapserveen. In 1998 heeft Wien de Boeddhistische geloftes afgelegd en kreeg daarbij de naam Lotus of True Understanding. De vitale spirit die ze op de Noorder Poort ervaart stemt haar tot grote vreugde, dankbaarheid en diep respect.

HUGO BRAKMAN

De introductiecursus wordt gegeven door Hugo Brakman. Hij is afgestudeerd in Nijmegen en sindsdien werkzaam binnen de ICT. Hij heeft een achtergrond in verschillende budosporten. Hij beoefent nu vele jaren aikido en daarnaast tegenwoordig wing chun kung fu. Deze sporten hebben allemaal een verband met (zen)meditatie.

Hij is door deze activiteiten al in zijn jeugd nieuwsgierig geworden naar meditatie en toen hij uiteindelijk rond 2007 een folder van Zendo Arnhem tegenkwam heeft hij zich meteen aangemeld. Vanaf de eerste kennismaking is hij zich verder gaan verdiepen en heeft Zen hem niet meer losgelaten.